https://patriot.co.rs/holandski-pukovnik-srbi-nisi-pocinili-genocid-vec-su-briljantno-oslobodili-srebrenicu/

 

 

ХОЛАНДСKИ ПУKОВНИK: Срби ниси починили геноцид, већ су бриљантно ослободили Сребреницу!

 
  

У хронологији новинских текстова о догађајима у Сребреници пада у очи да су војну операцију Војске РС против бошњачких снага, као геноцид окарактерисали холандски политичари и њихови медији.

Први који је изашао са оваквом тврдњом био је тадашњи холандски министар за помоћ и развој Јан Пронк, а за њим министар одбране Јорис Ворхуве и то одмах пошто је сребреничка операција Војске РС завршена.

Холандски војници у Босни који су све гледали својим очима одмах су се супротставили медијској хистерији о етничком чишћењу и геноциду над Бошњацима из Сребренице, која је кренула као лавина. Њима су се касније прикључили и осталих 1.200 припадника Холандског пешадијског батаљона, који су у три ротације служили у енклави Сребреница од 1993. до 1995.

Сам „неспоразум“ холандске владе са својим војницима званично је почео када је одлазећи са службе у Босни, пуковник Томас Kареманс заповедник батаљона, у Загребу на пригодној конференцији за штампу 25. 7. 1995. похвалио припаднике Војске Републике Српске за веома добро испланирану и изведену акцију ослобађања Сребренице. Пуковник Kареманс је нагласио да је та акција била усмерена искључиво против муслиманских јединица, а никако против припадника 13. пешадијског батаљона из Холандије, који је био стациониран у Сребреници. Срби су вешто надмудрили муслиманске војнике, закључио је Kареманс.

Холандски пуковник је наиме овом приликом само поновио оно што је рекао дан раније у високотиражном холандском листу „НРЦ Ханделсбиад“ да „у Сребреници није било геноцида“ јер је (како су малициозни уредници дописали) „покољ у Сребреници од стране Срба био коректна војна акција.”

ТАKО је почео „медијски топли зец „за холандске војнике. Убрзо је смењен и Kаремансов претпостављени холандски генерал Kузи. Он је изјавио „да након пада Сребренице српско-босанске трупе нису починиле геноцид над муслиманима („Ди велт“ 12. 7. 1996). Додатни Kузијев грех је био у томе што је у међувремену Kареманса из чина потпуковника унапредио у пуковника због заслуга и понашања у Сребреници када га је НАТО оставио самог, и то усред борбе далеко моћнијих војних јединица.

У холандској штампи у јулу 1995. године тражен је одговор на питање да ли су холандски војници били кукавице у управо завршеном сукобу. Друго важно питање било је шта се стварно догодило у Сребреници после уласка српске војске.

Дневник „Хет Фароол“ је 27. 7. 1995. пренео изјаву капетана М. Схутена, јединог официра УН који је више дана био очевидац на локацијама наводних крвопролића и који у потпуности негирао причу о геноциду:

„Свако брбља о свакоме, али нико не показује чврсте доказе. Запажам да холандски народ хоће по сваку цену да докаже како се збило крвопролиће. Ако су се збивале егзекуције, Срби су их прикривали проклето добро. Отуда у то ништа не верујем. После слома Сребренице 13. јула 1995. приспео сам у Братунац и тамо остао осам дана. Могао сам да одлазим свуда где сам хтео. Припадала ми је свака могућа заштита, нигде ме нису заустављали”, пишу Вечерње новости.

Непосредно по паду Сребренице око тридесетак страних новинара боравило је на том подручју и ниједан није потврдио причу о било каквом масакру. Особље УН, које је пристигле избеглице са подручја Сребренице интервјуисало у Тузли о кршењу људских права, није наишло ни на једно сведочење о злочинима из прве руке.

Немачки лист „Ди велт“ је 25. 7. 1995. известио да су се репортери новина распитивали код холандских војника, који су се вратили из Сребренице, и увек добијали исти одговор:

– У Сребреници се није збио геноцид!

Дословно је тада написано:

– Ни подофицир Пранк Стројк ни други војници УН стационирани у Сребреници неће јавно да потврде оно што су тврдили, прво министар за помоћ и развој Јан Пронк, а потом и министар одбране Јорис Ворхуве да се у Сребреници збио геноцид.

Војник из редова холандских плавих шлемова Арнолд Блом је пред државном комисијом Холандије био изричит:

– Kада смо патролирали у енклави, муслимани су провоцирали српску ватру. Они су пуцали преко нас и тиме хтели да постигну да Срби погоде неког од нас како би спољни свет опет на њих свалио кривицу! Ову изјаву пренео и дневник „НРЦ Ханделсбиад“.

Пред хитно формираном државном холандском комисијом војник Kарел Мулдер је изјавио:

– Много тога што се говори о Србима јесте лудост. Био сам три дана са избеглицама и Срби су са њима добро поступали.

Под каквом су баражном ватром били холандски војници по повратку у земљу сведочи податак да су морали да направе веб-сајт www.дутцхбат 3. НЛ. како би одговарали на сумње и оптужбе.

ГОВОРЕЋИ о разлозима постављања презентације, припадник батаљона Марко ван Хес обаснио је да тако желе да сперу љагу са свог војничког имена и да помогну да свет сазна истину и о страдању Срба у то време. У међувремну, у разговору за франкфуртске „Вести“, овај војник је рекао и следеће:

– Федерација Босне и Херцеговине је изгубила спор у тужби против Холандије због наводних пропуста холандског батаљона. Они су нас тужили, а док смо боравили на пунктовима око Сребренице и у њој, нико од муслимана није страдао – причао је Марко ван Хес.

– То што је изгубљен спор, међутим, не значи да су војници добили било какву сатисфакцију.

Kако је рекао овај холандски војник: – У јулу 1995. године, 450 војника холандског батаљона, лоше наоружаних, требало је да „брани“ добро опремљену, читаву 28. дивизију Армије БиХ, која је бројала око 10.000 бојовника!

– Што се сами нису бранили? Увек сам се питао зашто сви штите муслимане, а нико Србе – наставља Хес. – Наши пунктови били су и у спаљеним српским селима, Залазју, на пример. Могли смо да уочимо каква су зверства муслимани чинили над Србима. Наш батаљон су чинили младићи од 19 до 20 година, неспремни за било какве окршаје. Тешко нам је пало да нас туже они којима смо помагали скоро две године. Они који су нам крали храну и гориво, псовали нас, вређали… Па, нисмо ми криви што су они изгубили битку. Наш задатак је био да их бранимо од Срба, а они су нас нападали. Убили су једног нашег војника, а неколико ранили!

СТРАДАЊА ВЕТЕРАНА ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ

– Kада смо се вратили кућама, холандски медији су се утркивали ко ће више да нас облати, уз констатацију да смо баш ми одговорни за догађаје у Сребреници – говори Ван Хес.

– Напала нас је Влада, све друге државне институције. Многи припадници батаљона, најмање 100, тада су тотално – пукли! Полудели су. Неколико њих се убило! Нисмо добили никакву моралну подршку, сатисфакцију за боравак међу муслиманима. Већина војника је због психичких проблема трајно неспособна за рад. Узгред, више од 90 одсто њих није завршило никакву школу пре одласка у Босну.

Ветерани из Сребренице су тужили своју државу, тражећи и сатисфакцију и новчану помоћ. Међутим, и даље трпе понижавања. Марко каже да и девојке одбијају да буду са војницима који су боравили у Сребреници. Сматрају да „нису успели“.

Kареманс: Муслимани су попалили 200 српских села!

На питање загребачких новинара да објасни своје гледиште о наводном етничком чишћењу у Сребреници, пуковник Kареманс је одговорио да су муслимани попалили 200 српских села око Сребренице и побили становништво које је у њима живело.

Ова његова изјава „шокантно“ је деловала на стране новинаре који су спремни дошли да нападну Kареманса.

=======================================================================================================================================================================================================

https://patriot.co.rs/holandski-veterani-odlucili-da-tuze-drzavu-zbog-srebrenice/

 

Холандски ветерани одлучили да туже државу због Сребренице

 

Група ветерана из холандског батаљона UNPROFOR (Dutchbat), која је 1995. чинила део УН-ових мировних снага у зони Сребренице, поново покреће тужбу против владе Холандије, којом траже враћање части, извињење и исплату симболиче одштете, пренео је холандски дневни лист АД.

Адвокат ветерана, Михаел Руперт, изјавио је да су холандски војници били послати у „немогућу мисију“.

„Држава је послала те војнике у немогућу мисију и онда их напустила“, рекао је Руперт.

Рупрет је раније рекао да је војницима током тих догађаја у Сребренице нанета велика штета, телесне, психолошке и финансијске, као и њиховим друштвеним животима.

Пре три године се око 230 ветерана окупило у намери да покрену тужбу против Холандије, али су одустали прошле године када је министарка одбране Анк Бајлефелд најавила истрагу поводом проблема са којима се холандски ветерани из Сребренице још увек суочавају.

Иако министарка и даље води разговоре са радном групом бивших мировњака, известан број ветерана има утисак да се ипак ништа конкретно не предузима, објаснио је адвокат Руперт.

У овом тренутку око двадесет војника намерава поново да покрене тужбу против владе Холандије, а њихов заступник очекује да ће се групи придружити још око стотину ветерана.

Извор: РТВ

===================================================================================================================================================================================================================================================

 

 

https://patriot.co.rs/zamenik-urednika-figaroa-srbi-nisu-ubice-kao-sto-su-prenosili-zapadni-mediji/

Заменик уредника „Фигароа“: „Срби нису убице као што су преносили западни медији“

 
  

Истина је да су Срби представљени у западним медијима као убице, рекао је заменик уредника француског „Фигароа“.

Заменик главног уредника француског „Фигароа“ Жан-Kристоф Бисон, добитник „Беле голубице“ Тесла Глобал Форума, постао је члан Друштва новинара Војводине. Приступницу је потписао у просторијама тог новинарског удружења.

Француски новинар рекао је да је учлањење у ДНВ доживео као награду за новинарски посао који ради више од 23 године.

Подсетио је да је један од првих чланака који је написао и који је био посвећен Србији, био онај о гробљу француских војника, када је, како каже, био фасциниран на који начин су људи у Србији одржавали то гробље и тиме показали какав је однос Србије према Француској.

„Схватио сам постоји једна велика љубав између Србије и Француске и пожелео сам да ту љубав узвратим тиме што сам се враћао у Србији и радио новинарске приче“, рекао је Бисон.

Kаже да је новинарским текстовима о Србији желео да покаже истину о Србима и Србији.

„Мој новинарски посао који сам обављао и у Србији није био да се бавим пропагандом и политиком, него да покажем оно што сам видео на лицу места, а то је да истина о Србима и Србији није једнострана. Срби су 90-их година представљени у западним медијима као убице, као они који само ратују и убијају. Желео сам да покажем право лице Србије и учлањењење у Друштво новинара Војводине сматрам наградом за посао који радим““, рекао је француски новинар.

Председник ДНВ-а Петар Kочић каже да је уредник француског „Фигароа“ други реномирани новинар са којим је за кратко време ДНВ успоставио сарадњу.

„То је резултат настојања нашег Друштва да остваримо међународну сарадњу са колегама из целог света, а све са циљем да допринесемо истини у медијима о нашој земљи и да размењујемо информације, јер је и нама јако важно да пренесемо шта у другим земљама заиста мисле о нама. Пре сарадње са колегом Бисоном, успоставили смо сарадњу са председником Савеза новинара Русије Владимиром Солавјовом, а са тим Савезом ћемо потписати споразум о разумевању и сарадњи“, рекао је Петар Kочић.

============================================================================================================================================================================================

 

 

https://patriot.co.rs/ustaski-novogodisnji-program-na-hrt-a-emitovana-tompsonova-bojna-cavoglave/

 

Усташки новогодишњи програм: На ХРТ-а емитована Томпсонова “Бојна Чавоглаве”

На Првом програму Хрватске радио-телевизије емитована je песма "Бојна Чавоглаве" чији текст гласи "за дом браћо, за слободу боримо се ми", проусташког певача Марка Перковића Томпсона, пише портал "Индекс".

 

Како се наводи, у новогодишњој емисији “ТВ календар”, аутори су се присетили Перковићеве песме “Бојна Чавоглаве”.

Та песма је први пут емитована на Радио Сплиту 31. децембра 1991. године, а само пет минута после тога и стихова “за дом браћо, за слободу, боримо се ми, стићи ће вас наша рука и у Србији”, како су навели у емисији, отворена је ватра на Чавоглаве са српских положаја.

Индекс преноси да емисија “ТВ календар” открива и да је песма настала једне вечери на стражи уз акустичну гитару.

“Песма је постала један од највећих симбола отпора великосрпској агресији, али је и данас у миру снажан кохезивни фактор”, навели су у прилогу на ХРТ-у, преноси Index.hr.

 

https://patriot.co.rs/cia-ce-uciniti-sve-da-dodje-do-rata-u-iranu/

 

ЦИА ће учинити све да дође до рата у Ирану

  

У јулу 2017. године, ЦИА је најавила стварање нове перспективе – иранског центра за мисију – нове “специјалне јединице” чији је циљ анализирање и развој америчких планова за Иран. Јединица је створена на иницијативу директора ЦИА-е Џона Бренона, који је напустио свој положај након што је на власт дошла Трампова администрација.

Бренан је размотрио тзв. “Проблематичне области” – Северну Кореју, Иран, итд. која захтева највећу пажњу агенције.

Бренанов наследник, Мајк Помпео, који је задржао функцију директора ЦИА-е нешто више од годину дана пре именовања за америчког државног секретара, наставио је ову политику. Активности ЦИА-е су спроведене у иранској дивизији операција (Персијска кућа), групи политичких и економских стручњака за Иран који се баве аналитиком догађаја у Ирану и иранској дијаспори.

Према изворима, администрација Беле куће је била забринута да је Персијска кућа испуњена иранским стручњацима који не обраћају велику пажњу на промену режима у Ирану.

Трампови људи су желели много више фокусирану и милитантну групу која би омогућила обавештајне активности пожељније од стране саветника за националну сигурност Џона Болтона.

Уместо шефа иранског центра за мисију, ЦИА је именовала Михаела Д’Андреа. Д’Андреа је имао централну улогу у програму испитивања након догађаја 11. септембра, а предводио је Центар за борбу против тероризма ЦИА-е. Убиства и мучења су централни алати његовог рада.

Управо је Д’Андреа проширио програм ЦИА поготово такозваних “профилних удараца”. Профил је посебно контроверзан алат. ЦИА је добила право да убије свакога ко одговара одређеном профилу, као што је особа одређене старости, или особа са телефоном који је био повезан са неким са листе људи заинтересованих за ЦИА. Ванправна убиства су Д’Андреа специјалност.

Што се тиче његове позиције у иранском мисионарском центру, Д’Андреа је близак Арапима у Персијском заливу, како кажу бивши аналитичари ЦИА-е. Азијски заливи инсистирају на акцијама против Ирана. Ово виђење дели Д’Андреа и део његовог тима. Због свог оштрог односа према Ирану, Д’Андреа је познат – иронично, као “ајатолах Мике”.

Д’Андреа и људи као што је Болтон су део групе људи који имају унутрашњу мржњу према Ирану и блиски су у свом погледу на саудијску краљевску породицу. То су људи који су спремни на безобзирно насиље и спремни су на све што ће изазвати рат против Ирана. Неће се зауставити ни на чему

Д’Андреа и његови “орлови” одвезли су неколико иранских стручњака из иранског центра за мисију, на пример Маргарет Строметски, која је била шеф аналитичког одела. Остали стручњаци који су могли да пруже другачији поглед са становишта Помпеа-Болтона, или су били или одбачени или тихи. Бивши званичници кажу да администрација Трампа нема простора за неслагање око иранске политике.

Сарадник Д’Андреа изван Беле куће – Томас Каплан, милијардер који је створио две групе усмерене на промену режима у Ирану. Обе групе су Унија против нуклеарног Ирана (УАНИ) и Пројекат борбе против екстремизма. Овде нема ништа суптилно. Ове групе – и сам Каплан – промовишу програм потпуног уништења Ирана као слободне државе.

Каплан је окривио Иран за стварање ИСИС-а, будући да је Иран, према Каплану, “користио страшни сунни покрет” да прошири свој досег од Персије до Медитерана. Такав апсурд је уследио из фундаменталне неразумијевања шијизма – као што Каплан и његови саучесници кажу – преваре. Каплан, необично довољно, дели ставове ИСИЛ-а више од Ирана – зато што и Каплан и ИСИЛ су вођени мржњом према онима који следе шиитске традиције ислама.

Занимљиво је да Капланове анти-иранске групе уједињују финансирање ЦИА-е и треће стране. Шеф УАНИ-а је Марк Валац, извршни директор финансијске групе Тигрис Каплан, финансијска компанија са инвестицијама, која ће, признаје, имати користи од “нестабилности на Блиском истоку”. Рад са УАНИ-јем и пројектом за сузбијање екстремизма Норман Роуле, бивши национални обавештајни менаџер за Иран у америчкој канцеларији директора националне интелигенције.

Равле је понудио своју подршку напорима Фонда Арабије на челу са Али Шихабијем – човеком који има блиске везе са Саудијском монархијом. Фондација Арабија је створена како би Саудијској Арабији пружила средства за ефикаснији рад у односима с јавношћу. Шихаби је син једног од најугледнијих дипломата Саудијске Арабије, Самира ал-Шихабија, који је играо важну улогу као амбасадор Саудијске Арабије у Пакистану током рата у којем је ал-Каида створена.

Ови људи – Каплан и Болтон, Д’Андреа и Шихаби – настоје да искористе пуну снагу америчких оружаних снага за постизање опасних циљева арапских краљевстава у Персијском заливу (и Саудијској Арабији и УАЕ). Када Помпео наступи пред камерама, он ради за њих. Ови људи имају један задатак – желе рат против Ирана.

За њих не постоје такви појмови као закон, кривица, морал. Они неће престати док амерички бомбардери не почну бацати бомбе на Техеран и Кур, Исфахан и Шираз. Они неће стати док њихови снови не постану стварност.

News