Prva Pomoc-Reanimacija Odraslih


https://www.youtube.com/watch?v=TqBpK8e5Js4

#1 Slide -PRVA POMOC,
U POMOC!
OZIVLJAVANJE
ZA ODRASLE!

#2 1. Gubitak svesti?
2. Nagli srcani zastoj?
3. Slog, povede glave?
4. Prestanak Disanja?

#3 Slide -1. (b.) Utvrdite da osoba spontano dise, da ili ne?

#4 Slide - 1.(a.) Gubitak svesti?
Ako osoba Ne reaguje na glasno pozivanje, odmah prvo i opet glasno(vicuci) zovite nekoga u pomoc! Ili ako nikoga nema, zovite i aktivirajte Miliciju, Hitnu, Vatrogasnu pomoc mobilnim! U protivnom pocnite sa tehnikom naucenog "OZIVLJAVANJA ZA ODRASLE."

#5 Slide -1.(c.) Ako je NE, bez podizanja glave i tela sa tla, (uvek brinemo o povreadama vratne, grudne, i donje kicme), sa pravilnom tehnikom okrenemo unesrecenog na ledja, otvorimo im usta i vizuelno proverimo da nema nista u ustima/grlu, (i izvadimo za 2-3 sec. kukastim kaziprstom) , zatim ponovo ispravimo glavu na cvrstom tlu(staviti dasku po potrebi), malo je zadignemo ka nazad i dignemo gore donju vilicu lica, zatvorimo im usta, i osluskujemo nasim uhom prislonjnim neposredno na 1-2 cm od usta i nosa unesrecenog, a kraickom oka posmatramo dali ima podizanje/spustanje grudnog kosa? (da ili ne?)
#6 Slide -
1.(d.) Ako NE, pocinjemo sa serijom dlanskih(dlan na nadlan, ispruzenih ruku na dole, i pravih laktova) kompresija grudnog koza po sredini linije izmedju dveju bradavica dojki, i 5-6 cm dubine, od 30x kompresija-uvek brojimo na glas- jedan i dva, i tri, i cetiri, i pet...,i 30/od prilike 90 kompresija u minutu, a zatim dva (2x-naseg vazdusnog izdaha)/jedan za drugim, u usta unesrecenog sa ustinutim nosem i (da se grudni kos nadigne). I tako ponavljamo dok ne dodje Hitna pomoc/ili covek pomocnik/ ili zamena ako se umorimo!!! Vidi YouTube video postavke, i rad sa manekenima na temu "Prva pomoc za vozace - Mere ozivljavanja." Vrlo je znacajno da se osoba nauci celokupnom rezonu i tehnici, i sa vremena na vreme da obnovi to znanje, jer se ne zna kada ce vam to zatrebati u zivotu!!!!!
- 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x,....

PRVA POMOC,
U POMOC!
OZIVLJAVANJE
ZA ODRASLE!
1. Gubitak svesti? 2. Nagli srcani zastoj? 3. Slog, povede glave? 4. Prestanak Disanja?
1. (b.) Utvrdite da osoba spontano dise, da ili ne?
1.(a.) Gubitak svesti?
Ako osoba Ne reaguje na glasno pozivanje, odmah prvo i opet glasno(vicuci) zovite nekoga u pomoc! Ili ako nikoga nema, zovite i aktivirajte Miliciju, Hitnu, Vatrogasnu sluzbu mobilnim telefonom! U protivnom pocnite sa tehnikom naucenog "OZIVLJAVANJA ZA ODRASLE."
1. (b.) Utvrdite da osoba spontano dise, da ili ne?
1.(c.) Ako je NE, krenite bez podizanja glave i tela sa tla, (uvek brinemo o povreadama vratne, grudne, i donje kicme), sa pravilnom tehnikom okrenemo unesrecenog na ledja, otvorimo im usta i vizuelno proverimo da nema nista u ustima/grlu, (i izvadimo za 2-3 sec. kukastim kaziprstom) , zatim ponovo ispravimo glavu na cvrstom tlu(staviti dasku po potrebi), malo je zadignemo ka nazad i dignemo gore donju vilicu lica, zatvorimo im usta, i osluskujemo nasim uhom prislonjnim neposredno na 1-2 cm od usta i nosa unesrecenog, a kraickom oka posmatramo dali ima podizanje/spustanje grudnog kosa? (da ili ne?)

1.(d.) Ako NE, pocinjemo sa serijom dlanskih(dlan na nadlan, ispruzenih ruku na dole, i pravih laktova) kompresija grudnog kosa po sredini linije izmedju dveju bradavica dojki, i 5-6 cm dubine, od 30x kompresija-uvek brojimo na glas- jedan i dva, i tri, i cetiri, i pet...,i 30/od prilike 90 kompresija u minutu, a zatim dva (2x-naseg vazdusnog izdaha)/jedan za drugim, u usta unesrecenog sa ustinutim nosem, i (da se vidno grudni kos nadigne). I tako ponavljamo dok ne dodje Hitna pomoc/ili covek pomocnik/ ili zamena ako se umorimo!!! Vidi YouTube video postavke, i rad sa manekenima na temu "Prva pomoc za vozace - Mere Ozivljavanja." Vrlo je znacajno da se osoba nauci celokupnoj teoriji i tehnici, i sa vremena na vreme da obnovlja to znanje, jer se ne zna kada ce vam to zatrebati u zivotu!!!!!

Ponavljajte, i Ponavljajte, i Ponavljajte: 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x, 30x/2x,....

Share this page