Холанђанка оплела по Србима: Срби су лењи! Бог им је дао све, а не знају то да искористе

6. септембра 2019. у 14:04

Кафићи су им пуни, сви имају најбоље телефоне, а родитељи им плаћају свадбе Да су Срби лењи, приметила је једна Холанђанка, шокирана стањем у земљи, којој је Бог дао све, и народом који то не уме да искористи, како је објаснила.

Фото: Илустрација

Јесте да није за понос, а кад прочитате статус на њеном блогу, како се Холанђани у својој земљи боре са истим проблемима, нећете остати равнодушни.

“Све ми је нешто нејасно. Почело је још раније кад сам долазила и приметила да сви имају најбоље телефоне. Носе маркирану гардеробу, пуше скупе цигаре. Кафићи по цео дан пуни. Као да сам Алиса у земљи чуда и дају ми да поједем отровни кексић. Иде се код фризера и маникира једном месечно. Иде се на депилацију. Кад треба да се кречи зове се молер. Кад се студира не може да се ради. Родитељи плаћају свадбе, преселе се у шупе да би ослободили деци кућу или стан. Дигну кредити да би купили деци ауто. Сад да вам кажем колико је то другачије у Холандији.

– У мом детињству кад би се купила гардароба могла сам да одаберем немаркиране ствари. Ако бих желела нешто маркирано морала сам да додам своје паре које сам зарађивала поред школе. По цео дан чистим боранију у пиљари за много мале паре да бих купила те левис 501 после неколико месеци рада. Имам радни стаж од своје 15. године, као и сви моји пријатељи.

Немам времена да одем на пиће. Имам школу, посао, кућне обавезе. Петнаест пута смо се селили по Холандији, лето, зима нема везе. Молера никада нисам видела у нашој кући.

Фото: Илустрација

– Сви ми облачимо стару гардаробу и данима сређујемо нову кућу коју смо узели под кирију. Кречим, лепим тапете, чак и стављам нове плочице у купатило. Дођу ми пријатељи из школе и сви заједно помажу. Другарице све имају дугу косу без фризуре, једном у годину дана видимо фризера. Бријач у руке и сређуј се. Знало се и касније кад сам радила. Плаћам свој део трошкова. Шта је то, зашто је дошло до овога, питам се ја. Није ово критика, јер сматрам да је то овде нормално.

Овде би деца могла да беру воће и поврће целог лета. Нема ко да бере. Бог вам је све дао, лепу земљу са добром климом, крушке падају на све стране, а нико их не дира, тона шљиве, природа нетакнута, планине, изворска вода. Добили сте ову земљу за џабе од Бога. Без много рада. Холандија је морала да избаци чак део мора да би добила земљу на којој може да се гради. Морали су да праве бране да се не би уништила земља. Морали су да копају, саде, вештачки одржавју све. Чак и вештачко брдо праве, да не би било све баш толико равно. Сигурна сам да већина људи то не види баш тако. Србија је природно лепа. Бог је створио Србију, а Холанђани су створили Холандију… Хвала Богу.”

Еспресо

Share this page