http://hronograf.net/2019/09/26/nasem-manastiru-koji-cuva-nezeljenu-i-bolesnu-decu-hitno-potrebna-pomoc/

Нашем манастиру који чува нежељену и болесну децу хитно потребна помоћ!

26. септембра 2019. у 15:23

Манастиру Света Петка Изворска код Параћина недостају храна, средства за хигијену, пелене за одрасле до 70 килограма, доње рубље свих величина, као и средства за дезинфекцију. На адресу домског одељења манастира стигла је и опомена пред искључење струје…

Дом за штићенице ометене у развоју при манастиру/ Фото: Манастир Света Петка Изворска

Дом за децу ометену у развоју при манастиру Света Петка изворска код Параћина, у коме борави 88 напуштених, болесних и непокретних штићеница и десетак монахиња које о њима несебично брину, последња два месеца суочава се са егзистенцијалним проблемима.

‘’Није лако, домаћинство је велико, имамо деведесеторо болесне деце, само десет монахиња и две жене које плаћамо за стручну помоћ. Али када питате, треба нам конзервираног меса и сланине.’’

Мати Гликерија

Мати Гликерија, заменица игуманије Марије у манастирима Раваница и Света Петка, за Serbian Times је потврдила да сестринство има потешкоћа у вођењу овог великог домаћинства, јединственог у Србији.

– Последња два месеца је тако јер још увек није постављен нови директор Центра за социјални рад у Параћину, који је, између осталог, надлежан и за запослене и кориснике нашег Дома. Долазили су и струју да нам искључе, међутим, то смо спречили тако што по закону немају право да дирају ту где су деца и беспомоћни – објашњава монахиња.

Скромно и достојанствено додаје да сестринство ништа није тражило.

– То је наша мука! Није лако, домаћинство је велико, имамо деведесеторо болесне деце, само десет монахиња и две жене које плаћамо за стручну помоћ. Али када питате, треба нам конзервираног меса и сланине. Данас смо баш ишле по јогурт, млеко, воће и поврће, намирнице које трошимо сваког дана – каже мати Гликерија.

Светиња из 14. века: Манастир Света Петка Изворска

Светиња датира из 14. века, обновљена је као мушки манастир 1824. године, а свој преображај и данашњу намену манастир је добио 1942. године, када га први пут настањују избегличка, а затим тешко болесна деца.

Манастир Света Петка Изворска иначе се налази под управом манастира Раваница. Сестринство манастира поред молитви и богослужења већи део дана чува, брине и пружа безрезервну љубав и духовну утеху деци коју су чак и родитељи оставили због немогућности да изађу на крај са њиховим умним, физичким и психичким поремећајима.Тренутно у манастирском дому борави 88 аутистичних и у развоју ометених жена узраста од 18 до 80 година, од којих су 44 непокретне. Свима је заједничко да су нежељена деца остављена под окриљем СПЦ.

Овај манастир је надалеко познат и по лековитој води, а занимљиво је и да представља уточиште за једну породицу из Крагујевца која се комплетно замонашила – оца Николаја, његову супругу и четири ћерке, док син служи Богу у цркви Светог Николаја у Нишу.

Штићенице дома при манастиру

Они који могу да приложе донације и олакшају тежак живота монахиња и деце могу то да ураде пратећи инструкције на сајту манастира.

За динарско плаћање: Жиро рачун број – 105-0000002249328-44 у АИК банци

Параћинонлајн

http://hronograf.net/2019/09/26/nasem-manastiru-koji-cuva-nezeljenu-i-bolesnu-decu-hitno-potrebna-pomoc/

 

Share this page