https://rs.sputniknews.com/analize/201909221120890195-amerika-otvara-vrata-za-rusenje-bosne-srbi-zbijaju-redove-/

Америка отвара врата за рушење Босне, Срби збијају редове

© Sputnik / Дејан Симић

22:19 22.09.2019Преузмите краћи линк

222112

Пратите нас

„Србија је јасно показала да је она, као потписница и гарант Дејтонског споразума, у обавези да реагује на све покушаје рушења Дејтона, а декларација СДА је управо усмерена у том правцу“, каже др Срђан Перишић, коментаришући састанак Вучића са Милорадом Додиком, српским чланом Председништва БиХ и председницом РС Жељком Цвијановић.

Кључна тема састанка председника Србије Александра Вучића са представницима Срба из Републике Српске била је објављивање декларације СДА, за коју је Милорад Додик рекао да би њена реализација произвела одговор — афирмацију права Српске на самоопредељење.

Према речима професора међународних односа Срђана Перишића, Србија први пут наступа сложно са Републиком Српском у одбрани Дејтонског споразума и уопште дејтонског Устава Босне и Херцеговине. Наш саговорник је сагласан са оценом српског председника да иза декларације СДА стоји међународни фактор.

Палмерова порука

„Стоји конкретно амерички Стеј департмент. Наиме, недавно је, почетком септембра, Метју Палмер, специјални представник Стејт департмента на Балкану изјавио нешто против Дејтонског споразума. Он је љубљанским медијима изјавио да Дејтонски споразум није ’свето слово‘, није нешто што треба вечно да траје, већ га треба мењати. Та изјава је одјекнула на Балкану и осоколила бошњачку политику и Странку демократске акције да иде у ову сулуду декларацију која је практично урушавање мира“, примећује Перишић.

Он верује да иза декларације СДА стоји један део Вашингтона, доминантна струја у Стејт департменту, и да је то, како каже, очигледно из понашања Метјуа Палмера.

© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ

„Сматрам да заједнички наступ руководстава Србије и Републике Српске представља одговор Метјуу Палмеру и тој политици из Вашингтона која врши притисак на Републику Српску. Али, декларација је истовремено и притисак на Србију да попусти на питању које се тиче Косова, тако да је скуп који смо видели у Београду одлична ствар јер Република Српска и Република Србија треба и у наредном периоду да реагују увек када постоје покушаји рушења Дејтонског споразума“, каже Перишић за Спутњик.

Заштита Срба

Перишић не мисли да је изјава Милорада Додика, који је рекао да су представници Српске од Србије „тражили да им помогне са становишта оспособљавања безбедносних јединица“ контрадикторна Вучићевом позиву на уздржаност. Напротив, сматра их компатибилним.

„Представници РС су дошли у Београд и пожалили се на урушавање Дејтонског споразума. Да се разумемо, урушавање Дејтонског споразума траје откад је потписан, а не урушавају га бошњачке политике, већ управо тај међународни фактор. Сви ти високи представници које је Вашингтон инсталирао су, у ствари, урушавали Дејтонски споразум и дејтонски Устав Босне и Херцеговине. То Србе у БиХ плаши, плаши Републику Српску, и Милорад Додик је то јавно саопштио — да тражи заштиту мира за Србе у Босни и Херцеговини јер немају војску“, напомиње Перишић.

Без војске

Он подсећа да је 2006. године укинута Војска Републике Српске и додаје да јој власти у Београду тада нису пружиле заштиту, нису се супротставиле идеји укидања војске Републике Српске.

„Председник Додик и руководство РС, као и представници опозиционих снага у Српској, јединствени су у овом ставу и затражили су од Србије и њеног председника да размишљају у том правцу, јер се Срби у Републици Српској, односно БиХ, не осећају сигурно после овог ’удруженог злочиначког подухвата‘ дела америчке политике и бошњачке политике у Сарајеву. Наравно, одговор председника Вучића је био у том правцу — да не треба стварати даље тензије, јер је заштита Дејтонског споразума истовремено и заштита мира. Тако да верујем да те две изјаве заправо једна другу допуњују“, закључује Перишић за Спутњик.

https://rs.sputniknews.com/analize/201909221120890195-amerika-otvara-vrata-za-rusenje-bosne-srbi-zbijaju-redove-/

 

Share this page