Исус - " Дух је Господњи на мени "

PROLOG: stari kalendar 1. септембар

Први Васељенски Сабор определио је, да се година црквена почиње 1. септембра.

Месец септембар је био код Јевреја почетком нове грађанске године (Исх.. 23, 16), месец збирања плодова и приношења жртви благодарности Богу.

У време овога празновања Господ Исус ушао је у синагогу у Назарету, отворио књигу пророка Исаије и прочитао речи: Дух је Господњи на мени; за то ме помаза да јавим јеванђеље ништим; посла ме да исцелим скрушене срцем; да проповедам заробљеним отпуштење и слепим прозрење; да огласим годину милости Господње и дан освете (Иса. 61, 1– 2).

....................................................................................................................................................................................................................

 PROLOG - SV. VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVICA

недеља

4. јун

(22.мај)

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ - ДУХОВИ - ТРОЈИЦЕ

Послушавши речи Христове, апостоли се вратише по Његовом Вазнесењу, у Јерусалим и ту на молитви сачекаше силазак Духа Светога. Десети дан по Христовом Вазнесењу, појави се Дух Свети у виду велике пламене буктиње и раздели се пламеним језицима на све апостоле. Тада они добише чудесне моћи, између осталог моћ да говоре многим језицима и да чине чудеса. Много људи тада поверова у Христа и крстише се у Његово име.

Наша Црква празнује овај догађај у 50-и дан после Васкрсења или 10-и дан после Вазнесења Христовог (Спасовдан) и зове се ДУХОВИ или ТРОЈИЦЕ.

За овај празник се у нашим храмовима служи Света Литургија, уноси се свежа трава и цвеће и после молитве клечећи и молећи се Богу, плету се венци, који се односе домовима и стављају поред славских икона у кући и кандила.

 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам благодат Бога Духа Светога у таинству крштења и то: 
1. како та благодат чисти човека од првородног греха, 
2. како га она учвршћује у грађане слободе Христове. 

БЕСЕДА

о телима људским као храмовима 
Или не знате да су тјелеса ваша црква Светога Духа који живи у вама; којега имате од Бога, и нијесте своји? Јер сте купљени скупо (1 Кор. 6, 19—20) 
Због чега су, браћо, телеса наша постала црквом Светога Духа? Због тога што смо плаћени скупо. Господ Христос платио нас је Својим бригама, трудовима, мукама и смрћу. Због те цене ми смо се удостојили да будемо црквом Светог Духа. 
Но неко ће рећи: та цена је давно плаћена, а ми живимо 20 столећа после тога? Свеједно: цена није плаћена за једно време и за једно поколење него за сва времена и за сва поколења од Адама до Страшнога Суда. И ако се још буду на земљи родиле милијарде и милијарде људских бића, за све њих је цена већ плаћена. Цена је тако велика и богата, да кад би се сав песак морски претворио у људе, она би била довољна. 
Од кога тренутка, браћо, телеса наша постају црквом Светога Духа? Од тренутка нашега крштења. Цена је плаћена за све људе, али црквом Светог Духа постају само они који се крсте. 
Каква је последица, браћо, тога што Свети Дух живи у нама? Последица је та, што ми више нисмо своји. Када се Дух Свети усели у наша телеса, тада је Он господар над нама а не ми над њим ни над собом. Тада смо ми, браћо, својина Бога Духа Светога. 
А шта значи то, браћо, да на Тајној Вечери, када Господ опра ноге и Јуди и када Јуда прими од Господа залогај хлеба тада, вели се, уђе у њега сатана (Јов. 13, 27)? О да стршаних речи! О да страшне казне за богоиздајство! Не значи ли то, браћо, да кад се и ми одрекнемо Бога који нас пере и храни, Дух Божји излази из нас а усељава се на Његово место сатана? О да тешка значења! О да грозне опомене свима нама крштенима! Дух Свети се уселио у нас при крштењу и направно од нас храм Себи. Но Дух Свети не станује у нама насилно него по нашој доброј вољи. Ако погрешимо против Њега, он се исељава из нас; место Њега улази сатана, и наш телесни храм претвара се у свињац. 
О душе Свети Свеблаги, не остави нас. Смилуј се и опрости нам. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Свети Дух – треће Лице Свете Тројице: 41:02 Min.

696 views
ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА
Published on Dec 12, 2016
http://beseda.rs
У оквиру јесењег семестра предавања Школе православне духовности при Црквеној општини новосадској, у Гимназији Јован Јовановић Змај у Новом Саду,у недељу 11. децембра 2016. године, катихета Милован Крстић је одржао предавање на тему: Свети Дух – треће Лице Свете Тројице- химнолошко и молитвено богословље Цркве у контексту пневматологије Отаца.
Category
Education
License
Standard YouTube License

Утјешитељ Дух Свети; 41:44 Min.

https://www.youtube.com/watch?v=LNm8P3NozmQ
Јеромонах Рафаило (Бољевић)
6,247 views
55
Манастир Подмаине - ПРОПОВЕДИ
Published on Apr 23, 2014
Education
License
Standard YouTube License

МОЛИТВА СВЕТОМ ДУХУ; 0:29

https://www.youtube.com/watch?v=7EjxRY0SYgE
13,472 views
МОЛИТВЕНИК СРБИЈА
Published on Oct 10, 2013
SUBSCRIBE 161
МОЛИТВА СВЕТОМ ДУХУ
Говори: Миле Васиљевић

...............................................................................................................................................................................................

Prolog -  петак 2. јун(20.мај)

о духу овога света и Духу од Бога 
И ми не примисмо духа овога свијета, него Духа који је из Бога. (II Кор. 2, 12) 
Дух овога света је, браћо, дух гордости и суровости, а Дух Божји је Дух кротости и благости. Апостол Божји тврди, да следбеници Христови не примише духа овога света него Духа који је из Бога, тј. који из Бога Оца исходи као благоухани мирис из цвета, те се као добар мирис разлева по души човечјој, чинећи ову крепком, светлом, спокојном, благодарном и умилном. 
Људи су по природи кротки и благи. Св. Тертулијан пише: „Душа човечја је по природи хришћанка." Али духом овога света она је раздражена и разбешњена, Дух овога света направио је од оваца вукове, док Дух који је из Бога прави од вукова овце. 
Још апостол додаје, да смо примили Духа Божјег зато да знамо што нам је даровано од Бога, Да познамо, дакле, шта је од Бога у нама а шта није од Бога, и да осетимо сласт од онога што је од Бога и горчину од онога што није од Бога, него од духа овога света. Док је човек ван своје природе, испод своје природе, он сматра горчину за сласт а сласт за горчину. А када се Духом Божјим врати својој правој природи, онда он сматра сласт слашћу а горчину горчином. 
Ко може човека вратити Богу? Ко може човека излечити од отрованости греховном горчином? Ко га може научити да опитом разликује праву сласт од горчине? Нико други осим Духа који је из Бога. 
Зато се помолимо, браћо, да нам Бог дарује Духа Свога Светога, као што Га је даровао апостолима и светитељима Својим. А кад тај Дух Божји Свети дође у нас, дошло нам је Царство Божје, у коме је све сама сласт, само добро, сама светлост, сама кротост, сама благост. 
О Душе Свети, Душе кротости и благости, приђи и усели се у нас. Теби слава и хвала вавек. Амин.

...............................................................................................

Share this page