Domaci Ruski recept - napitak Protiv Ambrozijske alergije - preparat/sok od Celera ( lisce i koren Celera sa medom)

Domaci Ruski recept - napitak Protiv Ambrozijske alergije - preparat/sok od Celera ( lisce i koren Celera sa medom)

 

 http://alternativno.net/2017/03/11/ambrozija-hrana-bogova-najzdravija-biljka-koju-nam-je-bog-dao-najopasnija-za-farmaceutski-lobi/

 

AMBROZIJA , “HRANA BOGOVA”… NAJZDRAVIJA BILJKA KOJU NAM JE BOG DAO… NAJOPASNIJA ZA FARMACEUTSKI LOBI..

  •  11. Marta 2017.

Upravo smo po naredbi farmaceutskih industrija čiji je cilj da nas održavaju konstantno bolesnima uništili i dalje uništavamo najzdraviju biljku koju nam je Bog dao..

 

Ambrozija se u grčkoj mitologiji spominje katkad kao piće, a ponekad kao hrana bogova koja donosi besmrtnost svakome tko je konzumira. Poslastica je to bogova, koja se pravi od meda, vode, voća, sira, maslinova ulja i ječma. Tako je Tantalu, Zeusovu sinu, bila ukazana velika čast time što ju je jeo na planini Olimp. Ali, ukravši pritom božju ambroziju, namirnicu namijenjenu stanovnicima Olimpa, bio je osuđen na vječne muke.
Ambrozija je vrlo usko povezana i s nektarom, koji Homer opisuje kao hranu bogova, a ambrozija je u njegovim epovima opisana kao piće bogova. I ambrozija i nektar opisani su kao mirisne supstancije, koje protagonisti u Odiseji koriste kao parfeme, a Homer govori i o odjeći od ambrozije, pa čak i o ambrozijskim sandalama bogova.

 

PRIZNATI NAUČNICI O AMBROZIJI

– Poznati ljekar William Cook opširno savetuje 1869. godine kako valja koristiti ambroziju…

Lišće ima stimulativno, adstringentno, gorko svojstvo, trajnog djelovanja. Popareno, u vidu infuza/čaja, koristi se protiv proliva i lakšeg oblika dizenterije; korisno je kod pojave materičnog, želudačnog i plućnog krvarenja; za ispiranje rodnice kod dugotrajnog belog pranja u žena, paralelno sa pijenjem čaja.

 

Takođe, kao prašak i čaj, upotrebljava se lokalno/spolja, za zaustavljanje krvarenja površinskih rana kože ili sluzokože nosa i za smanjenje izraženije maljavosti. Jači čaj utiče na funkciju bubrega, održava tonus želuca i polagano uravnotežuje cirkulaciju krvi – ovo je korisno za tretiranje hroničnog zadržavanja vode u organizmu, posebno u kombinaciji sa tretmanima jetre i stimulacijom znojenja.

Veoma jaki čajevi koriste se slobodno/po potrebi protiv povratka pređašnje bolesti i pokazuju analogno dejstvo kininu. Kaša lista je pogodna za oblaganje zloćudnih čireva kože jer sprečava truljenje obolelog tkiva. Smatra se da i A. trifida ima sličnu celebnost.

Priprema originalni recept:

Potopiti 30 grama suhe ambrozije i 5 grama đumbira u 250 ml vrele vode. Koristi se svaka  2, 3 ili 4 sata za poboljšanje čišćenja organizma znojenjem. Može se spraviti i uobičajeni sirup korišćenjem datih mjera.”

(Izvor:Medical Herbalism journal i medherb.com)

 

– Naučnik Lucius E. Sayre 1917. godine savjetuje upotrebu lišća ambrozije u domaćinstvu kao koristan tonik, adstringent i hemostatik (za zaustavljanje krvarenja) spravljen ekstrahovanjem u vodi. Koristi se protiv upalnih procesa u ranama, svakodnevnim ozledama, kod hemoroidalnih tumora i čireva i interno uzet protiv senske groznice. Očigledan je pozitivan učinak kod neredovne menstruacije kao i kod potpunog izostanka. (Izvor: Sayre,E.L. – A Manual of Organic Materia Medica and Pharmacognosy)

 

– Lekar William Boericke navodi da je ambrozija lek protiv senske groznice, crvenila beonjača, obilnog suzenja i nesnošljivog svraba očnih kapaka (što sam uspešno proverio 1. jula prošle godine upotrebom svežeg lista; vidite gore navedeni primer).
Dalje, uspešno se koristi kod grčevitih napada kašlja, glavobolje, krvarenja iz nosa, više oblika proliva, posebno u letnjim mesecima, kao i dizenterije.

Blagotvorna je za ceo respiratorni trakt (sprečava teško disanje, iritaciju traheja i bronhija, koji mogu izazvati napad astme!!!).
Homeopatski preparat/tinktura je treće potencije a kod senske groznice i više, a koristi se razređen: 10 kapi u vodi tokom i posle pojave alergijskog napada i krvarenja nadražene sluzokože nosa.

(Izvor: Médi-T, 1999.)

 

– U aprilu 1999. godine objavljen je značajan naučni rad Juceni P.D. i saradnika o seskviterpenskim laktonima poreklom iz ambrozije (paulitin i isopaulitin) i njihovom citotoksičnom i protiv malaričnom delovanju. (Izvor: Pharmaceutical Biology – Formerly International Journal of Pharmacognosy).

 

Sigurno jedna od najzdravijih ako ne i najzdravija biljka koju imamo na svijetu i koje se farmaceutske industrije najviše boje…

 

IZVOR: www.ALTERNATIVNO.NET

 

......................................................................................................................................................

http://alternativno.net/2017/10/04/zasto-treba-izbjegavati-bijeli-luk-iz-kine-i-kako-ga-prepoznati/

 

ZAŠTO TREBA IZBJEGAVATI BIJELI LUK IZ KINE I KAKO GA PREPOZNATI?

 4. Oktobra 2017.
 No Comments

Bijeli luk, svi znamo, spada među najzdravije povrće, ali to ne mora biti baš tako ako je u pitanju kineski bijeli luk.
Svi smo imali priliku da ga vidimo i kupimo. Veći je i “napireniji” od domaćeg bijelog luka, ima veće čenove i u sredini obično zeleni dio. Na sreću, kod nas još uvijek u prodaji možemo naći domaći bijeli luk i to po pristojnim cijenama, a na selima ga zasade u gotovo svakom domaćinstvu.Međutim, pored domaćeg luka u ponudi imamo i druge, koji nisu tako sigurni. Evo i zašto ih nikako ne biste trebali kupovati već uzgajati svoj luk ili kupiti domaći.

 

Kineski i domaći

Proizvodnja bijelog luka je, tvrde stručnjaci, jedna od najisplativijih djelatnosti. Zarada može biti i pet puta veća od uloženog novca. U našim krajevima, na sreću, postoje dobri uslovi za uzgoj.

U nekim dijelova bivše Jugoslavije na prodajnim mjestima još uvijek dominira kineski bijeli luk, a neki prerađivači mesa tvrde da ga obilato koriste, radije nego domaći bijeli luk, do kojeg je, tvrde, teže doći.

 

Zašto izgleda primamljivije za kupce?

Mi ne znamo ništa o porijeklu i načinu uzgoja kineskog luka, pa ni da li je genetski modifikovan. Kontrola na tržištu je, kod nas, još uvijek slaba, pa se bira često ono najjeftinije bez obzira na porijeklo i kvalitet. 

Kina spada među najveće izvoznike bijelog luka, imaju jeftiniju radnu snagu, ali ne i dobru kontrolu kvaliteta. Recimo, u Australiji nije prošao sigurnosne protokole za hranu. Stručnjaci tvrde da je ovaj luk pun hemikalija, koje su mu dodane da bi se spriječilo klijanje, produžio rok, ubili insekti i da bi luk bio bijel. Također, postoje neke tvrdnje da ga đubre otpadima iz kanalizacija.

 

Izbjeljuju ga obično, kako tvrde australijski stručnjaci, hlorom ili mješavinom sumpora i drvenog pepela. Zato izgleda zdravije i primamljivije za kupce.

Gama radijacijom i posebnim hormonima i hemikalijama sprječava se daljnji rast i formiranje klica kod luka.

Takav luk nema ona blagotvorna svojstva i jačinu pravog domaćeg bijelog luka i zato ga je, bez obzira na povoljnu cijenu, besmisleno kupovati.

Bijeli luk je vrlo jednostavno uzgojiti ako imate komadić zemlje, ali možete ga gajiti i u velikim saksijama.

http://alternativno.net/2017/10/04/zasto-treba-izbjegavati-bijeli-luk-iz-kine-i-kako-ga-prepoznati/

.................................................................................................................................................

 

Share this page