Helix Nebula -

Helix Nebula - "Bozije Oko"

 

https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Duhovnost

Duhovnost (spiritualnost) je aspekt ljudskosti koji se odnosi na način na koji pojedinci traže i izražavaju smisao i svrhu, kao i na način na koji doživljavaju svoju povezanost s trenutkom, sa sobom, drugima, prirodom, s onim što je značajno, te s onim što je sveto.

Duhovnost i religioznost

Potrebno je podvojiti između dva smisla duhovnosti: duhovnost u religiji i duhovnost za razliku od religije.

U skorije vrijeme, duhovnost u religiji često podrazumijeva da je vjera vjernika ličnija, manje osnovana na dogmi, kao i otvorenija prema novim idejama i uticajima.

Oni koji govore o duhovnosti za razliku od religije općenito vjeruju da postoje mnogi "putevi duhovnosti" i da nema objektivne istine koja bi ukazala na najbolji put koji bi trebalo slijediti.

Duhovnost se može shvatiti i na način koji nudi kulturalni antropolog i yogiWilliam Irwin Thompson: "Religija nije identična duhovnosti; radije, religija je oblik koji duhovnost poprima u civilizaciji."

Duhovnost i nauka 

Budući da je duhovnost egzaktno i empirijski nemjerljiva, egzaktne nauke su na velikoj muci oko preciziranja i definisanja duhovnih pojmova. Kroz ljudsku misaonu istoriju, duhovnost je često stavljana kao protivteža racionalnosti i empiričnosti egzaktnih nauka.

Duhovne tradicije i zajednice

Povezano

Vanjske veze

Spirituality and mental health

Spirituality and psychiatry - on the face of it, they do not seem to have much in common. But we are becoming increasingly aware of ways in which some aspects of spirituality can offer real benefits for mental health.

This information is for

  • anyone who has an interest in spirituality and mental health
  • anyone with a mental health issue
  • carers and relatives
  • professionals who may not be sure about how to explore spiritual concerns with their clients/patients.

You don't need to hold a formal religious belief, to take part in religious practices, or belong to an established faith tradition to read this information - or to experience spirituality.

Disclaimer

This webpage provides information, not advice. You should read our full disclaimer before reading further.

This information reflects the best available evidence at the time of writing. We aim to review our mental health information every three years, and update critical changes more regularly.

This information reflects the best available evidence at the time of writing. We aim to review our mental health information every three years, and update critical changes more regularly.

©  April 2015 Royal College of Psychiatrists 

Share this page